ABEXA az ön igényeit szállítja

You are here Hírek, érdekességek | Hírek | A magyarországi GDP 0,5 százalékát adja a NI Hungary Kft.

NI_csovazas_munkaallomas_resizeA magyarországi GDP 0,5 százalékát adja a NI Hungary Kft.
Az amerikai National Instruments (NI) magyarországi részlegének termelése évente a magyarországi GDP 0,5 százalékát teszi ki; a cég tízéves debreceni jelenléte alatt mintegy 60 millió dollár beruházást valósított meg, jelenleg 1100 embert foglalkoztat - ismertette Alex Davern a cég alelnöke és pénzügyi vezetője pénteken Debrecenben.

NI_csovazas_munkaallomas_resizeMint mondta, 2001-ben csak a gyártást tervezték a debreceni üzembe hozni, azonban mára többek közt az NI kutatás-fejlesztési osztályának, a páneurópai pénzügyi részlegének és a globális IT szolgáltatásoknak a központja is a cívisvárosban van.

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón közölte: a cég tíz éve 230 fő foglalkoztatására vállalt kötelezettséget, ezt azonban az NI ötszörösen túlteljesítette. A politikus kiemelte a cég szerepét az oktatásban: Debrecenben például 2001 előtt nem volt villamosmérnöki képzés, ezt a cég igényei miatt indította be a Debreceni Egyetem, de több középiskola is szervez gyakorlatot az NI-nél.

Az együttműködés kezdeteiről szólva felidézte: az NI komoly szándékait mutatta, hogy nem kértek hosszú adómentességet, csak az első öt évben mentesültek az iparűzési adó fizetés alól. "A mára szinte megtelt Debreceni Ipari Parkba az NI-t reméltük az első fecskének, de rögtön egy sast fogtunk" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a városban már összesen 2500-an dolgoznak az IT-szektorban.

James Truchard, a vállalat elnöke ismertette: az NI jelenleg több mint ötven országban van jelen és összesen mintegy hatezer főt foglalkoztat. A cég mérnökök és kutatók számára gyárt eszközöket, termékeiket egyebek mellett napelemek, szélturbinák, elektromos autók gyártásában, de az orvostudományban is hasznosítják. Álláspontja szerint csak úgy lehet minőségi termelést folytatni, ha a dolgozók jól érzik magukat munkahelyükön. Ezt mindig szem előtt tartották, az Egyesült Államokban számos díjat nyertek már a legjobb munkakörülmények megteremtéséért.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére ismertette: a cég által gyártott hardver eszközök 90 százaléka készül a debreceni üzemben. A jövőről szólva elmondta: nagy beruházások a továbbiakban nem várhatók, a gyártósorok felújítását és egy épületbővítést terveznek csak.
Hozzátette, hogy a közelmúltban adták át a nyolcadik gyártósorukat, amely 800 millió forintos beruházást jelentett, 20 százalékos kormányzati támogatással. Ezzel a cég gyártási kapacitása 17 százalékkal nőtt, 22 új munkahelyet teremtve.

Forrás: MTI 2011. oktober 07 péntek

Plussz info: Joomlart

ABEXA Kft.

Akciós ajánlatok